Mauritanië heeft weer een regering

929

Binnen een maand na de geruisloze coup van generaal Mohamed Ould Abdel Aziz heeft Mauritanië weer een regering die grotendeels uit burgers bestaat. Het land beleefde in 2007 zijn eerste democratische verkiezingen, maar generaal Aziz vond dat de burgers er een potje van maakten. Het straatarme land beleefde onder meer rellen als gevolg van de wereldwijde voedselcrisis.

Toen nog kolonel Aziz pleegde in 2005 ook al een coup, indertijd om dictator Taya te verdrijven en democratie te introduceren. Hij bleef de machthebbers echter op de vingers kijken. Internationale druk heeft hem nu sneller dan de vorige keer de macht doen overdragen. Een nieuwe datum voor verkiezingen is nog niet genoemd.

Stabiliteit in Mauritanië is van belang voor Europa, omdat het hard nodig is een einde te maken aan de opmars van mislukte staten naar het noorden van de Sahara. Sudan en Tsjaad staan al hoog op de lijst. Mauritanië heeft al aanslagen van Al Qaeda te verwerken gehad eerder dit jaar en de lokale leider van de groepering had de nieuwe junta al verwelkomd als vijand. Het risico van afglijden is reël en Mauritanië ligt heel wat dichter bij de straat van Gibraltar dan Somalië.

Sommige hulpverleners klagen dat het westen te lang bleef geloven in dictator Taya en daarom te weinig deed om na de eerste coup van Aziz te helpen met het opbouwen van de democratie. Maar met de nieuwe coup heeft Aziz zijn land sowieso geen dienst bewezen. Qatar trok zich al terug uit een mijnbouwproject dat Mauritanië de broodnodige investeringen had moeten bezorgen. (gc)