Stripweek: Birma

Mijn bijdrage aan de stripweek: een top vijf van de beste graphic novels van dit jaar (in willekeurige volgorde). Aflevering vijf: ‘Birma’ van Guy Delisle, op wiens site een mooie preview te zien is. Dit is overigens niet een striproman, maar een collectie korte verhalen over leven in Burma.

‘Birma’ is het eerste in het Nederlands vertaalde album van Delisle, die zijn vrouw over de wereld volgt. Zij werkt voor Artsen zonder Grenzen. Eerder deed hij al stripverslag uit Noord-Korea en China. Toch is Delisle geen politiek tekenaar, zoals Joe Sacco, van wiens Palestijnse stripreportages de woede afspatte. Hij tekent observaties uit het alledaagse leven, in de stijl van Maaike Hartjes en Barbara Stok, en daar maakt de onderdrukking in Burma nu eenmaal deel van uit.

Waar gaat het dan over? Nou, over het vinden van een huis in Yangon, het alledaagse cynisme van de autochtonen, waarom de borstzakken op officiersuniformen lager zitten dan op gewone uniformen, een bezoek aan een malariagebied in het binnenland, de censuur, elektriciteitsuitval. Het blijft natuurlijk de blik van een expat, maar het geeft wel een staalkaart van alle kleine dingen die het leven in een dictatuur onaangenaam maken.