Solarworld probeert Opel over te nemen

1009a

Het Duitse Solarworld, producent van zonnepanelen, verbijsterde gisteren de auto-industrie door een bod van een miljard euro te doen op de Duitse fabrieken van Opel. Het bedrijf wil er energiezuinige auto’s gaan bouwen. General Motors, eigenaar van Opel, kwam in reactie niet verder dan ‘Opel is niet te koop’. Autoweek bestempelde meteen het bod als kansloos. Alhoewel?

GM verkeert in zwaar weer en besloot daarom in juli al onderdelen af te stoten. Helaas lukt dat niet zo goed, met dank aan de kredietcrisis. Dus houdt GM inmiddels het handje op bij de Amerikaanse overheid, tot nu toe met weinig succes. Als het nog even zo doorgaat, kan Solarworld Opel gewoon uit de failliete boedel oppikken.

Of nee, misschien toch niet, want de Duitse regering is bereid veel geld in Opel te steken om de werkgelegenheid te behouden. Het probleem daarmee is dat het niet mag van Neelie Smit-Kroes. Bovendien is er een risico is dat het geld naar GM vloeit, wat ook niet de bedoeling is.

‘Nu of nooit’ moeten ze op het hoofdkwartier van Solarworld gedacht hebben, toen ze het slagveld overzagen. Als zij Opel kopen en er een milieuvriendelijk bedrijf van maken, kan de Duitse regering er vermoedelijk wél geld in steken. De overname kost dan welbeschouwd niets. De regering houdt de lippen op elkaar, maar heeft een lastige vraag te beantwoorden: heeft ze voldoende vertrouwen in de toekomst van energiezuinige auto’s om de door Solarworld ingebrachte optie serieus te nemen? (gc)