Zimbabwe sluit het parlement

1007

Terwijl president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai nog altijd geen overeenkomst hebben over het delen van de macht, heeft het Zimbabwaanse parlement wegens geldgebrek de deuren moeten sluiten. Het parlementsgebouw zit zonder water, evenals het hooggerechtshof. Het land blijkt iedere keer toch nog weer verder af te kunnen glijden.

Artsen zonder Grenzen meldt een uitbraak van cholera in de hoofdstad Harare, waar stromend water en dus ook riolering een zeldzaamheid zijn geworden. De VN hebben de voedselrantsoenen moeten verkleinen, omdat donoren het niet meer zien zitten. In het begin van volgend jaar is het geld helemaal op. Voedseltransporten worden overvallen door hongerigen.

De inflatie heeft inmiddels de 516.000.000.000.000.000.000 procent bereikt. Daarmee heeft het land bijna het wereldrecord te pakken, dat op naam staat van Hongarije. Zelfs de goudmijnen, lang overeind gehouden met Zuid-Afrikaans geld, zijn gesloten. Het is een raadsel wat de Chinezen in economische zin denken te bereiken met de handelsbeurs in Harare, die deze week plaatsvond.

Ondertussen worden Zimbabwaanse soldaten gesignaleerd in Oost-Congo, een van Afrika’s andere extreme rampgebieden. Volgens een gedeserteerde soldaat zijn ze daar al jaren, om mijnen te bewaken. Want ergens haalt Mugabe toch het geld vandaan om het water in zijn eigen paleis te laten stromen. (gc)