China gaat de wereld redden – of niet

1109

Een van de belangrijkste vroege graadmeters voor aantrekkende wereldhandel, de Baltic Dry Index die de vraag naar vervoer per schip weergeeft, is sinds december bijna verdubbeld, na een zware duikeling in de loop van 2008. Verschillende reders die de afgelopen week met hun jaarcijfers kwamen, zijn optimistisch gestemd.

Het Zuid-Afrikaanse Grindrod zag de markt in oktober helemaal inzakken, maar nu ziet het toenemende volumes, met name omdat China weer ijzererts importeert, wat wijst op grootse productieplannen. STX Pan Ocean (Zuid-Korea) verwacht in het tweede kwartaal weer in de zwarte cijfers te belanden dankzij de Chinese economie. Het Indiase SCI is sceptischer, omdat de aantrekkende cijfers nog niet genoeg zijn om quitte te spelen.

Vele analisten tuimelen over elkaar heen om de schijnbare voorbode van een aantrekkende Chinese economie te duiden. Gaat China de wereld uit het slop trekken of bereidt het land zich voor op toenemende binnenlandse consumptie als gevolg van stimuleringsmaatregelen? De Chinezen zelf gaan voor allebei. (gc)