Slumdog Millionaire

1108 title=

Eigenlijk had ik nog een gloedvolle aanprijzing willen schrijven over Slumdog Millionaire, maar inmiddels heeft dit Bollywood-sprookje acht Oscars gewonnen, dus nodig is het niet echt meer. Normaalgesproken ben ik niet zo van het melodrama, maar het plot van deze film zit zo knap in elkaar dat het goed te pruimen is.

Slumdog Millionaire

Het verhaal is op zich simpel: weesjongetje in de sloppenwijken van Mumbai wordt verliefd op weesmeisje, ze verliezen elkaar uit het oog en hij geeft zich op voor een landelijke quiz-show om het contact met haar te herstellen. Door een handig gebruik van stijlvormen – de film is een dubbele raamvertelling rond de opeenvolgende vragen van de quiz en het politieverhoor van de hoofdpersoon omdat hij van fraude verdacht wordt – weet regisseur Danny Boyle echter genoeg spanning en humor in het verhaal te brengen om twee uur lang te boeien.

Daar komt een opzwepend gebruik van muziek bij dat ook Boyle’s succesfilm Trainspotting kenmerkte, mooie tempowisselingen en authentieke overacting door de jeugdige acteurs. Dit had met gemak een draak van een film kunnen worden, zo blijkt uit de trailer. Dat Boyle er een cinematografisch hoogstandje van maakt is een verdienste een Oscar waardig. Jai ho!