Gelukkig op het randje van de absurditeit

terribly happy

Een paar keer tijdens Terribly Happy, de Deense thriller over een politieagent uit Kopenhagen die naar de provincie wordt overgeplaatst, heb je het gevoel in een droomsequentie van hoofdpersoon Robert beland te zijn. Hij is tenslotte gestopt met het slikken van zijn pillen. Steeds weer blijkt het de werkelijkheid te zijn die een bizarre wending heeft genomen.

Het plot mag nauwelijks naam hebben. Robert moet zich als buitenstaander een plek verwerven in de gesloten gemeenschap, waar iedereen zijn geheimen lijkt te hebben. Het bouwwerk van onbenullige intriges begint zich te ontrafelen als de mishandelde vrouw van krachtpatser Jørgen dekking zoekt achter Roberts rug. Althans, dat lijkt zo, want eigenlijk wordt Robert zelf ook een man met geheimen.

Regisseur Henrik Ruben Genz weet de spanning goed op te bouwen. Vaardig balanceert hij op het randje van de absurditeit, waar humor en grimmige onvoorspelbaarheid elkaar ontmoeten. Voeg daar uitstekend acteerwerk bij en Terribly Happy is een meer dan geslaagde film te noemen.