Hoogleraar roddeljournalistiek in opspraak

1950

Albert Verlinde, hoogleraar roddeljournalistiek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is in opspraak geraakt omdat hij zijn cv vervalst zou hebben en meerdere publicaties uit zijn duim gezogen. De universiteit stelt een onderzoek in.

Verlinde, die bij het grote publiek bekend is om zijn televisie-optredens, zou beweerd hebben een opleiding Media en Entertainment aan de Hogeschool Inholland te hebben gevolgd, terwijl hij in werkelijkheid slechts Kleinkunstacademie had. De UvA stelt een onderzoek in.

De publicaties van Verlinde gelden internationaal als baanbrekend. Hij en zijn sociaalpsychologische onderzoeksgroep ‘Boulevard’ brachten veel nieuwe kennis over beroemdheden aan het licht. Ook was Verlinde de eerste die wetenschappelijke resultaten in musicalvorm publiceerde. Meerdere Universiteiten probeerden hem te interesseren voor een hoogleraarschap, om zijn ervaring over te dragen aan een nieuwe generaties. In 2011 koos hij voor de UvA.

Verlinde zelf spreekt tegen dat hij de universiteit misleid zou hebben: “Mijn cv is geheel volgens de normen van het vakgebied opgesteld. Dat geldt trouwens ook voor al mijn publicaties.”