Guy Delisle – Shenzhen

Voordat hij naar Pyongyang gestuurd werd, verbleef tekenaar Guy Delisle ook enige tijd in Shenzhen, met hetzelfde doel: zorgen dat de Chinese tekenaars van de animatiestudio er geen potje van maakten. Ze zijn namelijk wel bereid hard te werken, maar verstaan hun vak niet zo goed. Delisle’s taak is te zorgen dat de bewegingen en oogopslagen een beetje plausibel blijven.

Het stripboek dat Delisle over zijn verblijf maakte, gaat daar echter nauwelijks over. Het onderwerp is zijn eenzaamheid tijdens een verblijf van drie maanden waarin hij bijna niemand spreekt. De communicatie met de animatoren verloopt via een weinig communicatie tolk of met handen en voeten. Hij doet dat met humor, maar ook met het nodige zelfmedelijden. Geen straf om te lezen, maar minder intrigerend dan het boek over Noord-Korea.