Three billboards outside Ebbing, Missouri

Met alle Oscarnominaties kan u onmogelijk ontgaan zijn dat Three billboards outside Ebbing, Missouri het nodige applaus krijgt. Ik ging hem zien vanwege Frances McDormand, die een hele fijne actrice is. Ze is gewoon ontzettend goed in het neerzetten van eenvoudige mensen die er het beste van proberen te maken. Dat deed ze in een reeks Coen-films (ze is met getrouwd Joel), maar ook in Mississippi Burning en Moonrise Kingdom. Ze is altijd goed, maar krijgt niet vaak een hoofdrol, waardoor de meeste mensen haar vooral kennen als Marge Gunderson uit Fargo.

In Three Billboards is ze volop in beeld. En hoe. Het verhaal is simpel en niet eens zo heel relevant voor de voortgang van het verhaal. Mildreds dochter is verkracht en vermoord. De politie heeft geen dader kunnen vinden. Mildred start een vendetta tegen de politiechef, te beginnen met drie billboards waarop ze hem van laksheid beschuldigt. Daarna loopt het uit de hand. Niet op een manier die grotesk wordt, à la Tarantino zeg maar. Het blijft menselijk, maar dreigender en minder voorspelbaar.

Mildred heeft zich ergens in vastgebeten en iedere poging je los te rukken leidt tot harder toegeknepen kaken en een duisterder blik. Frances McDormand brengt het fenomenaal over. Tussendoor lacht ze vriendelijk, zoals ze dat in Fargo ook deed. Voor Marge Gunderson kreeg ze een Oscar. Een tweede voor Mildred zou meer dan verdiend zijn.