Erwin Mortier komt naar Rotterdam

Na jaren sleuren is het Ernest van der Kwast gelukt om Erwin Mortier naar Rotterdam te lokken. Op vrijdag 14 december acht uur ’s avonds bij Theater Rotterdam locatie Witte de With – schrijf het in de agenda en koop snel kaartjes, want de vorige editie van Boek & Meester met Paolo Cognetti was uitverkocht.

Mortier komt praten over zijn trilogie Boeken van Troost, waarvan hij het derde deel onlangs voltooide. Dat derde deel is te dun voor een zelfstandige uitgave, besloot de Bezige Bij, zodat ik nu een pil van bijna zevenhonderd pagina’s op mijn bureau heb liggen die ik in de komende twee weken moet lezen ter voorbereiding van het gesprek.

Anders and Ernest vind ik de eerste zin (‘Ik heb altijd gehuiverd voor de daad van het beginnen’) buitengewoon lelijk, maar de rest van de eerste alinea maakt dat meer dan goed. De taal meandert ritmisch, geen woord hetzelfde. Ik ben benieuwd. Maar goed, ongeacht wat ik er verder van vind, wordt het een mooie avond over schrijverschap, woordenrijkdom (waar Mortier bekend om staat) en het (on)vermogen de verschrikkingen van de oorlog op papier te vatten.