Sleutelen, doorsmeren en scheuren maar met Edd China

Edd China is een Britse ingenieur die aanstekelijk kan vertellen over machines en dan vooral auto’s. Dat doet hij goed op video, maar op papier lukt het ook.

Voor een optimistisch boek over een man die van zijn hobby zijn werk gemaakt heeft, begint Grease Junkie behoorlijk in mineur. Wheelers Dealers, het televisieprogramma op Discovery Channel waar Edward John China bekend mee is geworden, besluit de koers te verleggen. Meer vrolijk rondscheuren, minder van die tijdrovende shots van China die in zijn werkplaats uitlegt hoe hij een roestige Cadillac oplapt.

China trekt de deur boos achter zich dicht – en heeft vervolgens de tijd om zijn levensverhaal op papier te zetten. Het begint op de manier die veel techniekstudenten bekend zal voorkomen. Lego. Een onbedwingbare neiging om schroeven los te draaien. Met je gloednieuwe rijbewijs een cheapo roestbak kopen en er dan achter komen dat je aan de lopende band zelf moet sleutelen, omdat je geen geld hebt voor een professionele monteur.

Dubbeldekker

De meeste mensen worden na die episode volwassen. China niet. Toen hij in Londen ging studeren maar niet in aanmerking kwam voor studentenhuisvesting, dacht hij: weet je wat, ik koop zo’n dubbeldekker en parkeer die op een veldje vlakbij de universiteit. De koop was snel gesloten, maar hij mocht er niet mee wegrijden bij gebrek aan een busrijbewijs. Hij sloopte de stoeltjes eruit, zodat het geen bus meer was, maar een bestelwagen. Toen mocht hij er wel mee rijden, maar wist nog steeds niet hoe dat moest. En dan was de ombouw van een bus naar een rijdende woning nog niet eens begonnen.

Daarna hield hij niet op met sleutelen, met als eerste hoogtepunt de Casual Sofa, een zitbank die 140 kilometer per uur haalde (dat record is hij inmiddels kwijt, maar snelste, bureau, bed en toilet heeft hij nog wel). Tegen de tijd dat hij de universiteit verliet, had hij op diverse locaties 35 auto’s staan waar nog iets aan moest gebeuren.

Het vernuft en de gekkigheid brachten hem in beeld bij televisieproducenten. Voor zijn eerste optreden bij Top Gear bouwde hij een schietstoel in een Rover 820i. De details zijn belangrijk. De anekdotes eromheen zijn grappig (“Meneer, waarom denkt u met dit gevaarte de M3 op te mogen?”), maar je voelt aan alles dat Edd China ontzettend van techniek houdt en daar dolgraag over vertelt. De lezer kan er zijn voordeel mee doen.

Geschreven voor Delta