Prometheus bundelt stukken over Mai Spijkers

Uitgeverij Prometheus gaat alle stukken over het wangedrag van directeur Mai Spijkers bundelen en als roman op de markt brengen. Tot die tijd zullen iedere week nieuwe artikelen verschijnen om de affaire warm te houden.

“Laten we eerlijk zijn, Mai Spijkers is een ideaal romanpersonage”, aldus Mai Spijkers. “Megalomaan, onbeschoft, misogyn, eigenlijk alles wat reuzen als Hermans, Mulisch en Wolkers ons geleerd hebben als grootse literatuur te beschouwen. Dat grensoverschrijdend gedrag bij een klein bedrijf in de grachtengordel zo de nationale aandacht vasthoudt, is een gelegenheid die we moeten aangrijpen om wat geld uit te peuren. Daarop berust tenslotte mijn reputatie als uitgever. Ik zie alle stukken voor en tegen mij als de perfecte marketingcampagne voor een geheide bestseller.”

De roman wordt een raamvertelling waarin alle stukken die tot nu toe over Spijkers zijn geschreven een plek krijgen. Herman Brusselmans heeft toegezegd als schrijver van de rest. “Het wordt een epos van 600 pagina’s, daar heb ik wel een maand voor nodig”, aldus de Vlaamse succesauteur. “Ik heb al vijftig pagina’s aan beledigingen over de vagijn van Ronit Palache, dus het schiet lekker op. Had ik al verteld dat ik Tania heel erg mis?”

Provoceren

Mai Spijkers is ervan overtuigd dat zijn voormalig redacteur Palache toestemming zal geven voor opname van het artikel in de Volkskrant dat de affaire aan het rollen bracht. “Dit is Nederland. Als je met atoombommen of trekkers dreigt, zijn er altijd types die op de slachtoffers gaan leunen om te zeggen dat ze niet moeten provoceren. Realpolitik, zeggen ze er dan bij. En er zijn genoeg mensen onder de indruk van mijn toorn om namens mij Ronit op andere gedachten te brengen. Capiche?”

Over de inhoudelijke kritiek op zijn gedrag haalt Spijkers de schouders op. “Dit is gewoon rock ’n roll, zei ik laatst nog tegen John de Mol bij een overleg over de inrichting van de toiletten. Bij ons pis je in de mond van Connie Palmen. Dat is gewoon grappig. Als zo’n wijf daar niet tegen kan met haar jajemkop dan is dat niet mijn probleem. Ik zie al die zogenaamde kritiek in de eerste plaats als een business opportunity.”

Tot de verschijning van Het Stockholm Syndroom eind juli zullen auteurs uit de Prometheus-stal artikelen blijven publiceren in kranten en opiniebladen om Spijkers dan wel op te hemelen dan wel af te kraken. Max Pam (“Die kan zich op commando overal oubollig druk over maken”), Thierry Baudet (“Geef ‘m een lijntje en hij gaat als de brandweer”) en Griet op de Beek (“Ha ha ha”) zouden zich al gemeld hebben. De filmrechten zijn inmiddels verkocht aan Talpa.