Politie laat Extinction Rebellion ongemoeid

Een blokkade van Schiphol door actiegroep Exctinction Rebellion is door de politie met rust gelaten. Daardoor moesten de actievoerders de blokkade na enkele uren zelf beëindigen.

De nalatigheid van de politie zorgde bij Exctinction Rebellion voor grote verontwaardiging. “Wij hadden onze actie keurig van tevoren aangemeld, dus dan is het heel vervelend wanneer de politie het laat afweten”, aldus een van de honderd woordvoerders van de actiegroep. “Meestal worden onze blokkades binnen een half uur uiteen geslagen. De pers weet dat ze snel moet zijn om een semispectaculair fotootje te kunnen schieten. Nu hebben tientallen mensen urenlang tevergeefs staan wachten op arrestaties.”

Achteraf was de lokatie Schiphol ongelukkig gekozen, gaf Exctinction Rebellion toe. Het was al zo’n chaos op de luchthaven dat de disruptie door de activisten nauwelijks opviel. Wachtende reizigers dachten dat de leuzen scanderende actievoerders gewoon hun vlucht gemist hadden. Daardoor werd het alsnog een van de acties van Exctinction Rebellion die de meeste bijval van toevallige omstanders opleverde.

Excuses

De politie van Haarlemmermeer verexcuseerde zich voor de omissie door te wijzen op protesten van veemiljonairs in de omgeving. “We moeten al veel extra personeel inzetten om machteloos toe te zien bij de trekkerterreur. Dan kan aandacht voor een handjevol klimaatactivisten er een keer bij inschieten. We beseffen dat we Exctinction Rebellion gedupeerd hebben door hen een persmoment te ontzeggen. In overleg zullen we een ander moment prikken om hen halfbakken weg te slepen uit de vertrekhal.”

Extinction Rebellion zegt open te staan voor een tweede poging. “Maar dan moeten we wel goede afspraken maken. De betrouwbaarheid van de overheid staat hier op het spel. Onze activisten hebben meer te doen dan een beetje rondhangen met wat spandoeken. Velen zitten met strakke schema’s rond actie, arrestatie en vrijlating. Ze moeten tenslotte ook weer op tijd op de fiets zitten om maaltijden te bezorgen.”

Ook het genootschap van hoofdredacteuren heeft een klacht ingediend bij de politie, omdat in totaal tien fotografen en journalisten onverrichter zake naar hun redacties terug moesten keren. Een enkeling kon nog een sfeerstukje peuren uit de mislukte blokkade, maar voor de meerderheid leverde de actie bijna zoveel tijdverspilling op als posten voor de fractiekamer van de VVD bij de zoveelste integriteitscrisis. (joop)