Qatar compenseert WK-doden

Qatar heeft een overeenkomst gesloten met de Congolese rebellenbeweging M23 om een aantal dorpen niet uit te moorden en zo de levens van 6.500 mensen te sparen. Op deze manier wil het land compenseren voor het aantal doden rond de WK-werkzaamheden.

“We hebben deze methode afgekeken van de CO2-compensatie”, erkende de emir van het land bij de bekendmaking. “Daarmee kun je zoveel vliegkilometers maken als je wilt, zo lang je maar een boom plant op plekken die eerder platgewalst zijn. Als dat kan met fossiele brandstoffen, waarom dan niet met arbeiders? Zo kun je die ook lekker blijven opstoken zonder je schuldig te hoeven voelen.”

De emir benadrukte dat hij zich sowieso niet schuldig voelt, want volgens zijn eigen berekeningen zijn er niet 6.500 maar drie doden gevallen. “De rest warern ongelukjes, pure pech en andere oorzaken die je ons niet kunt verwijten. Eigenlijk hebben straks bijna 6.500 mensen hun leven te danken aan het WK.”

Jokken

De KNVB laat in een reactie weten blij te zijn met het Qatarese initiatief: “Het is toch een beetje vervelend om te weten dat er duizenden arbeiders over de kling gejaagd zijn, zodat jij een potje voetbal kunt kijken. Nu blijkt dat netto geen arbeiders zijn omgekomen en er misschien zelfs sprake is van een positief saldo, kan iedereen met een gerust hart kijken.”

Ook Ronald de boer, die vet betaald krijgt om het Qatarese straatje schoon te vegen, is opgelucht: “Als voetballer leer je rond een mogelijke transfer natuurlijk om keihard te liegen, dus het gaat me goed af. Maar er zijn momenten geweest dat ik op televisie keihard zat te jokken en dacht: hiervoor hadden ze wel een paar ton extra in mijn contract mogen zetten.”

Hoeveel Qatar aan M23 betaalt voor de deal is niet bekend gemaakt. Ook de namen van de te sparen dorpen blijven geheim, om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van gelukzoekers die aan de reguliere slachtpartijen proberen te ontkomen. (joop)