Wolf gespot in centrum Utrecht

Op de Neude in de binnenstad van Utrecht is een wolf waargenomen. Burgemeester Sharon Dijksma wil de dialoog met het beest aangaan om hem tot vertrek te bewegen.

“We moeten de filmpjes die nu op sociale media rondgaan nog goed bestuderen, maar als er werkelijk een wolf huist in hartje Utrecht, dan nemen we dat uiteraard serieus”, aldus Dijksma. “Utrecht is een linkse stad, dus wij gaan niet overleggen over de wolf zonder de wolf. We zullen nadrukkelijk een uitnodiging aan het dier verstrekken om aan de wolventafel aan te schuiven. Het doel is wel dat het dier terugkeert naar het oord van herkomst.”

Wolvenhater Kees Jan Voogelaar, die het filmpje plaatste, wil naar eigen zeggen waarschuwen voor de gevolgen van opmars van de wolf in Nederland. “Je ziet op het filmpje hoe die wolf loert naar jonge kinderen. Wolvengroupies vinden het onschuldig gedrag, maar zo’n gelukzoeker heeft het altijd voorzien op onze vrouwen en kinderen. Nederland heeft maar één wolvenplan nodig: allemaal opbokken.”

Ongelukken

Volgens critici is er op het filmpje in werkelijkheid geen wolf te zien, maar een clown die een hondje vouwt van een ballon. Voogelaar is van die kritiek niet onder de indruk: “Of dit wel of niet een wolf was, doet er niet toe. Het gaat mij erom dat dit kan voorkomen met een wolf. Ik voorspel je: er gaan nog ongelukken gebeuren.”

Tot nu toe bestaan de ongelukken er vooral uit dat wolven worden doodgereden, maar Voogelaar meent dat hier snel verandering in kan komen: “Beetje voeren, laten wennen aan mensen, dan even goed opjagen of pesten en tsjakka, daar komt de ware aard van meneer wolf tevoorschijn. Hapt-ie zo in je hand. Echt, niet te vertrouwen die beesten. Daarom moet je ook niet afgaan op feiten, want die houdt de wolf voor je verborgen met zijn schuwe smoesjes. Je moet afgaan op je gevoel. En dat is niet best.”

Ook Auguste de Haas, vertegenwoordiger van de andere dieren rond de Neude, is niet gerust op de mogelijke komst van een wolf. “Het zijn geen vegetariërs, hè. Als de burgemeester de wolf uitnodigt voor een gesprek met de wolvencommissie, willen wij ook meepraten. Er moet wel draagvlak zijn.” (joop)