Frankrijk verbiedt dreadlocks op scholen

Na het keppeltje en de abaya moeten ook dreadlocks eraan geloven op Franse scholen. De haardracht is teveel een uitdrukking van het rastafarigeloof om acceptabel te zijn in een seculiere omgeving, aldus het Franse ministerie van onderwijs.

Met het dreadlockverbod wil de Franse regering onderstrepen dat de kledingregels op scholen niet alleen bedoeld zijn om moslims te pesten. “Het wegpoetsen van religieuze uitingen op scholen is een essentiële peiler van de religieuze neutraliteit in het onderwijs”, aldus onderwijsminister Gabriel Attal. “Daar kunnen we geen uitzonderingen op maken.”

President Macron steunt het verbod. Volgens hem “misbruikt een kleine minderheid het kapsel om de rastafarigodsdienst te kapen en de seculiere republiek uit te dagen”. Op de vraag van een journalist waarom hij zich druk maakt om wat kennelijk een kleine minderheid is, ontkende de president spoken te zien.

Cultuur

Tegenstanders van het verbod menen dat dreadlocks niet per se een uiting zijn van een geloof, maar eerder van cultuur. Een woordvoerder van Macron bestrijdt dat: “Onze president is een groot liefhebber van de cultuur, maar ziet u hem voor zich met dreadlocks? Nee toch? Nou dan.”

“Bovendien is het irrelevant of iets misschien óók een culturele uitdrukking is”, aldus onderwijsminister Attal. “Zodra iets religieuze connotaties heeft, is het taboe. Seculier betekent religieus neutraal en dus is er voor religie geen plaats. Klaar. Geloven doe je maar in je eigen tijd, niet die van de staat.”

Attal wijst erop dat ook sommige niet-religieuze symbolen verboden zijn op Franse scholen, zoals swastika’s en andere nazitekens. Ook die druisen in tegen de neutraliteit van de republiek. (joop)