Paul Auster – Sunset Park

Paul Auster is een auteur wiens beste romans een of ander mysterie verkennen (mijn favorieten: Leviathan en Mr Vertigo). Daarnaast schrijft hij op meer neutrale toon verhalen over zoekende mensen, die zich vaak afspelen in Austers woonplaats Brooklyn, New York.

Sunset Park hoort in de laatste categorie. Hoofdpersoon is de twintiger Miles Heller, die worstelt met schuldgevoelens over de dood van zijn stiefbroer en mede daarom het ouderlijke huis ontvlucht is. Noodgedwongen keert hij echter na enkele jaren terug naar New York, waar hij zijn intrek neemt in het kraakpand van een vriend. De roman volgt ook de andere bewoners van het pand en Miles’ vader en moeder. Achtergrond is de economische crisis van 2008, die iedereen dwingt om zijn bestaan bij elkaar te schrapen.

Auster is een begaafde stilist, die ieder verhaal tot een goed einde kan brengen. Zijn kale, afstandelijke schrijfstijl is echter meer geschikt voor vervreemdende verhalen dan voor intieme drama’s als Sunset Park. Het is zeker geen slechte roman, maar hij had ook door een ander geschreven kunnen zijn.