Michael Chabon komt naar Rotterdam

De tweede keer (*) dat ik redacteur mag zijn Boek & Meester(**) en weer is het een van mijn favoriete schrijvers: Michael Chabon, winnaar van de Pulitzer Prize 2001 (dat is na de Nobelprijs toch wel de belangrijkste literaire onderscheiding ter wereld). Al zijn boeken zijn een explosie van fantastische verhalen en gedenkwaardige karakters, een beetje zoals bij Gabriel Garcia Marquez, maar dan met de Joodse diaspora als inspiratiebron.

In De Jiddische Politiebond onderzocht een hard boiled detective de moord op de messias (dat wil zeggen op de hoop) in de streek in Alaska waar de Joodse gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog naartoe gebracht was. De wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay (waarvoor Chabon de Pulitzer kreeg) ging over twee neven die vlak voor de oorlog een comic-boek business opzetten in New York, maar eigenlijk ook over de behoefte aan superhelden onder de vervolgde Joden van Europa.

Maangloed, Chabons nieuwste boek, is intiemer dan zijn eerdere werk (zeg ik halverwege het lezen). Een kleinzoon tekent de verhalen van zijn grootvader op. Het lijkt een familiekroniek, totdat grootvader begint te vertellen over zijn race door Europa in de laatste dagen van de oorlog, op jacht naar raketgeleerde Wernher von Braun. Dan gaat het toch weer over pijnlijke herinneringen en de noodzaak toch nog iets van de toekomst te maken.

Kaartjes

Enfin, alle reden dus om trots te zijn dat we deze topauteur naar Rotterdam hebben weten te halen. Op 12 maart bij Donner aan de Coolsingel, aanvang 20.00 uur. Koop je kaartje voor een tientje. Michael Chabon wordt geïnterviewd door Ernest van der Kwast, maar er is ook ruime gelegenheid om zelf vragen te stellen en boeken te laten signeren.

(*) De eerste keer was Paul Auster, die helaas op het laatste moment afzegde wegens ziekte. We weten nog niet zeker of het lukt hem alsnog naar Rotterdam te halen.

(**) Een productie van stichting Rotown Magic, waar ik de voorzitter van ben. Volg B&M op Facebook om op de hoogte te blijven van andere internationale topauteurs die we naar de stad halen.