Reizen in Algerije, deel 7: Oran

Oran ligt een lange busreis bij Algiers vandaan. In Algerije is het de meest Franse stad, die 200.000 inwoners verloor bij de onafhankelijkheid. Vermoedelijk voor nostalgici zijn stadskaarten te krijgen met alle oude straatnamen. Een enkel oud bordje hangt er zelfs nog. Waar in Algiers het postkantoor het centrale gebouw is, is dat hier de kathedraal. Die is overigens niet meer in katholiek bedrijf.

In Algiers heb ik ook weinig uitbundige art déco gezien. In Oran wel. De waarheid gebiedt echter te zeggen dat er buiten het handjevol oude gebouwen weinig te beleven valt. Camus-adepten die op zoek gaan naar het Oran van dokter Rieux, komen bedrogen uit. Oran vandaag de dag is een drukke industriestad. Tegen de avond fleurt het op aan de boulevard, die net als in Algiers een eind boven zeeniveau ligt. Je kunt er mensen kijken, een ijsje eten of de drukte in de haven bestuderen.

Mostagenem

Vanuit Oran vertrekken dagelijks veerboten naar Spanje en Frankrijk. Er is druk verkeer heen en weer, niet in het minst vanwege Algerijnse Fransen, die op familiebezoek gaan. Wanneer je geen superhaast hebt, zoals ik, is het goed te doen om het vliegtuig te vermijden. Als je het goed timet kost het anderhalve dag (’s ochtends vertrek uit Rotterdam, ’s avonds de boot in Marseille, volgende middag aankomst in Oran).

Zelf heb ik de boot gepakt uit Mostagenem, een uur met de bus ten oosten van Oran, naar Valencia. Vertrek in de avond, aankomst de ochtend erna. Heel veel comfortabeler dan de schuit die tussen Hoek van Holland en Harwich vaart. Ruimere hutten, minder gestamp van de motoren, betere restaurants. Europese prijzen – dat dan weer wel.

Slotsom

Algerije heeft het nodige te bieden voor toeristen: levendige steden, goed bewaarde Romeinse ruïnes. Maar het ligt allemaal wel verrekte ver uit elkaar, zodat je per saldo veel tijd kwijt bent aan verplaatsingen. Ik heb geen spijt dat ik gegaan ben, maar wie nog nooit in Marokko geweest is, raad ik aan daaraan prioriteit te geven. De medina’s van Fes en Marrakesh zijn vele malen authentieker (en toeristischer, dan ook), de pieken van de Atlas zijn ruiger, Volubilis is indrukwekkender dan Timgad en Djémila. Alleen de ligging van Algiers en Oran, op een helling boven de zee, is onvergelijkbaar.